Notice: Funktiota _load_textdomain_just_in_time kutsuttiin väärin. Käännöksen nimialueen blossom-coach lataus käynnistettiin liian aikaisin. Tämä viittaa yleensä jostakin lisäosan tai teeman koodista, joka on käynnissä liian aikaisin. Käännökset tulee ladata toiminnolla init tai myöhemmin. Lisätietoja: Debugging in WordPress. (Tämä viesti lisättiin versioon 6.7.0.) in /var/www/hub13/wp-includes/functions.php on line 6114
Näin lasket yrityksen omavaraisuusasteen - HUB13
Omavaraisuusaste laskuri

Näin lasket yrityksen omavaraisuusasteen

Yrityksen omavaraisuusaste on tärkeä taloudellinen mittari, joka kertoo yrityksen kyvystä selviytyä veloistaan pitkällä aikavälillä. Korkea omavaraisuusaste tarkoittaa, että yritys rahoittaa suurimman osan toiminnastaan omilla varoillaan, mikä vähentää riippuvuutta ulkopuolisesta rahoituksesta ja auttaa yritystä kestämään taloudellisia haasteita.

Mikä on omavaraisuusaste?

Omavaraisuusaste mittaa oman pääoman osuutta yrityksen koko varoista, ja se ilmoitetaan yleensä prosentteina. Se antaa käsityksen siitä, kuinka paljon yritys voi nojata omiin varoihinsa verrattuna vieraan pääoman käyttöön. Mitä korkeampi omavaraisuusaste, sitä vakaampi yrityksen taloudellinen asema on pitkällä aikavälillä. Yrityksen omavaraisuusaste vaikuttaa muun muassa lainansaantiin.

Omavaraisuusasteen laskeminen

Omavaraisuusaste lasketaan seuraavan kaavan avulla:

Omavaraisuusaste %
= (oma pääoma / taseen loppusumma) × 100

Oma pääoma sisältää yrityksen omistajien sijoittamat varat ja mahdolliset voittojen kautta kertyneet varat, joita ei ole jaettu ulos osinkoina. Taseen loppusumma kattaa yrityksen kaikki varat, sekä omat että vieraat.

Esimerkki omavaraisuusasteen laskemisesta

Otetaanpa esimerkki: Yrityksellä on omaa pääomaa 500 000 euroa ja taseen loppusumma on 1 200 000 euroa. Omavaraisuusaste lasketaan seuraavasti:

(500 000 € / 1 200 000 €) × 100 = 41,67 %

Yrityksen omavaraisuusaste on siis 41,67 %, mikä tarkoittaa, että noin 42 % yrityksen varoista on rahoitettu omalla pääomalla.

Mikä on hyvä omavaraisuusaste?

Hyvä omavaraisuusaste riippuu toimialasta ja yrityksen koosta. Yleisesti ottaen pidetään hyvänä, jos omavaraisuusaste on vähintään 40–50 %. Toimialoilla, kuten kiinteistöalalla, voi olla hyväksyttävää, että omavaraisuusaste on alempi, sillä velkarahoituksen osuus on suurempi.

Omavaraisuusasteen merkitys

Korkea omavaraisuusaste antaa yritykselle paremmat mahdollisuudet selviytyä taloudellisista haasteista ja neuvotella edullisempia lainaehtoja. Liian matala omavaraisuusaste puolestaan lisää yrityksen rahoitusriskejä, koska yritys on riippuvaisempi ulkoisesta rahoituksesta.